De olyckligaste i världen?

05 april 2009 at 11:51 (Japansk kultur)

Efter att ha pratat med en del japaner och hört mycket berättas om japaners liv funderar jag på om inte japaner måste vara de olyckligaste människorna på jorden. Jag pratade nyss med en av de japanska studenterna som bor här, han berättade att han studerar juridik men att han mycket hellre skulle läsa internationella relationer. Men hans pappa säger att han ska studera juridik, så därför gör han det. Jag frågade:

”What will happen if you do it anyway?”

”No, no,” svarade han bara och skakade på huvudet med en lite sorgsen min.

”Trouble?”

”Yes, yes… trouble.”

Så japaner utbildar sig till det som deras föräldrar säger åt dom att göra, sen kommer dom troligtvis jobba med det under i alla fall större delen av sitt liv…

Det sägs att en av anledningarna till att japanska företag är så framgångsrika är för att de allra flesta japaner jobbar oerhört hårt med massor av övertid, de jobbar i princip hela tiden. Jag har även hört att en av anledningarna till det är så vanligt att japaner tar livet av sig är för att de identifierar sig helt och hållet med sina jobb, det är hela deras liv. När de sedan pensionerar sig, får sparken eller firman går omkull så har de inte längre något att leva för. Detta skulle innebära att de inte jobbar med det som de skulle välja i första hand men ändå är arbetet hela deras identitet. Med den logiken skulle man kunna tro att japaner måste vara de olyckligaste människorna på jorden.

Men… då ser jag på det med mina individualistiska, västerländska ögon. Om jag försöker vrida på det hela… Kanske det fria valet inte alltid är det som gör oss lyckligast. Alla har väl någon gång hamnat i en situation där det är så jobbigt att välja, och att det är ett så viktigt val, väljer man fel så kanske man får lida för det resten av livet! Då kanske det kan vara skönt om någon väljer åt en, någon som kanske har mer erfarenhet av livet och känner en väldigt väl, någon som kan se på det hela med lite mer objektiva ögon. Kanske är det inte alltid vi själva som fattar de bästa besluten om våra liv?

Jag har även svårt att tro att någon, inte ens en japan, skulle lägga hela sitt liv och identitet på något som de avskydde. Förmodligen tycker de om sina jobb och förmodligen är det väldigt viktigt och tillfredsställande att känna att man kan vara en liten, men väsentlig, del av en stor välfungerade helhet, vara ett litet kugghjul som bidrar till att hela landets ekonomi blomstrar.

Något som däremot är väldigt problematiskt med detta är familjelivet. Jag har fått berättat för mig att många japanska hemmafruar är väldigt olyckliga i sina äktenskap för att deras makar bara jobbar hela tiden. Det är förmodligen en av anledningarna till att Japans befolkning håller på att minska ganska drastiskt. Japanska män har inte längre tid för kärlek. Det stora kollektivet går före den lilla kollektiva familjen och de ännu mindre individualistiska känslorna. Även om jag försöker vrida på mitt västerländska tänkande och se på detta ur en annan synvinkel så kan jag inte låta bli att tycka att det är sorgligt. Jag tror alla människor, oavsett deras kultur, är i behov av kärlek och nära relationer. Att bli tillfredsställd genom sitt jobb kan aldrig ersätta det.

Skogen Aokigahara, som ligger i närheten av berget Fuji-san, illustrerar denna problematik på ett mycket belysande sätt. En känd deckar-författare i Japan, Matsumoto Seicho, skrev om en hjärtekrossad advokat och hans fru och hur de tog livet av sig i denna skog, ända sedan dess har skogen varit populär för detta ändamål. Varje år gör man en genomsökning av skogen, år 2003 hittades 78 lik. Vid utkanten av skogen sitter det uppe stora skyltar:

”Your parents gave you your life. You cannot throw it away before you have spoken calmly with them, with your siblings and children once more.”

Annonser

2 kommentarer

  1. Sai said,

    Aokigahara, a interesting place. I’d love to go there to investigate that forest.
    I’m sure it holds a lot of undiscovered secrets.

    • Sai said,

      Insåg inte att jag skrev på engelska förän jag redan hade postat kommentaren. xD lol?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: